Държавата готви нов амбициозен закон, с който да се насърчат покупката

...
Държавата готви нов амбициозен закон, с който да се насърчат покупката
Коментари Харесай

Ще стимулират ли с по 500 лева вносителите на коли втора ръка по-масовото използване на електромобили у нас?

Държавата готви нов упорит закон, с който да се насърчат покупката на електрически автомобили и построяването на зарядни станции. Очаква се планът на закона да бъде показан през 2024 година.

" До края на 2026 година да постигнем поне 30 000 автомобила по пътищата на страната ни и да имаме не по-малко от 10 000 зарядни точки ", каза пред Българска национална телевизия Мартин Гиков, заместник-министър на нововъведенията и растежа.

Насърчителни ограничения са планувани и за вложителите в зарядни станции, и за жителите, с цел да може повече хора да си купят електрически автомобил.

Експерти се надяват, че България ще последва френския образец за подкрепяне на семейства с по-малки финансови благоприятни условия.

" Има някакъв аршин за неголеми приходи и на тази база човек може да вземе чартърен от 6-7 разнообразни модела за 100 евро на месец електрически автомобил ", Мартин Заимов, ръководител на Българската асоциация " Електрически транспортни средства ".

От автомобилния отрасъл показват, че от ден на ден модели са с пробег от 600 км, а времето за зареждане на обществени станции се редуцира до 25 минути. Макар цените на електрическите автомобили да остават високи, в сектора предвиждат, че това ще се промени.

В началото на декември стана ясно, че страната има и друга концепция - вносителите на коли втора употреба да заплащат такса от 500 лева, а насъбрана сума да се употребява за фонд, с който да се подкрепя пазаруването на електрически автомобили.

Стимулите за нови електрически автомобили в страните от Европейски Съюз

Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) разгласява по-рано тази година изследването си за политиките за подкрепяне на придобиването на нискоемисионни или 100% електрически коли (BEV). Изнесените данни показват извънредно полюсна тактика по повод стимулирането на покупката на нови екологични транспортни средства.

В 20 от включените в изследването 27 страни съществуват политики за финансово подкрепяне на покупката на нов електрифициран или напълно електромобил, Според отчета на ACEA изключенията в това отношение са Белгия, България, Дания, Финландия, Латвия, Словакия и Швеция.

В взаимозависимост от държавната политика на локално равнище, искащите да придобият нов нискоемисионен или 100% електромобил, могат да разчитат на парична дотация, както за придобиването на самата кола, по този начин и за такова за зарядна апаратура.

Като образец може да бъде посочена Австрия, написа auto-press.net, където са планувани 3000 евро бонус при закупуването на BEV модел, 1250 за подобен със зареждаема (PHEV) хибридна система и 1800 евро за домашна зарядна апаратура.

Държавата с най-хубава политика за подкрепяне на покупката на електрически автомобил от последните няколко години - Румъния, със дотация от до 11 500 евро, отстъпва първото си място на Кипър. Потребителите в страната могат да разчитат на награда от до 20 000 евро, като 19 000 от тях са планувани за придобиването на BEV модел, а още 1000 евро се дават при връщането на използван подобен.

Сериозни преференции за покупката на нов BEV автомобил има също по този начин в Малта (11 000 евро), Хърватия (9291 евро), Унгария (7350 евро), Люксембург (8000 евро) и други.

Във Франция, субсидирането е на стойност от до 5000 евро, а в Германия до 6750 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР